Juan Gris

Onze inspiratie

Hier nog enige informatie over de schilder Juan Gris, met links naar meer voorbeelden van zijn werk.

Voor deze website hebben we ons laten inspireren door het werk van schilder Juan Gris, welke we ook voor de site hebben gebruikt. De reden is dat deze gevoelige kunstenaar de sfeer weet te creëren die wij zochten voor webontwerp voor zowel de werelden van de kunst als de muziek. En dit zijn precies de werelden die onze website graag helpen te vangen en versterken


JUAN GRIS

José Victoriano (Carmelo Carlos) González-Pérez (maart 23, 1887 – mei 11, 1927), beter bekend als Juan Gris, was een Spaanse schilder die geboren was in Madrid maar voor het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woonde en werkte. Hij was nauw verbonden met het innocatieve artietieke genre "Cubisme", en zijn werken behoren dan ook tot de meest distinctieve voorbeelden die de beweging heeft voortgebracht.


MADRID

Juan werd geboren in Madrid. Later studeerde hij Bouwkunde aan de Madrid School van de Fijne Kunsten en de Wetenschap. Van daaruit, van 1902 tot 1904, leverde hij tekeningen aan lokale bladen. Van 1904 tot 1905 studeerde hij de schilderkunst met de academische kunstenaar José Moreno Carbonero. In 1905 nam José Victoriano González de meer distinctieve naam Juan Gris aan.

PARIS

In 1906verhuisde hij naar Parijs en raakte bevriend met o.a. Henri Matisse, Georges Braque en Fernand Léger. In 1915 werd zijn portrait op doek vastgelegd door zijn vriend Amedeo Modigliani. In Parijs volgde hij in de voetsporen van een andere vriend, Pablo Picasso. Zijn portrait van Picasso uit 1912 is een belangrijk vroeg-Cubistisch schilderij door een schilder gedaan ander dan Picasso of Georges Braque.

Meer over Juan Gris kan hier worden gevonden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Gris

http://www.juangris.org/biography.html